Zanimljivosti O čokoladi

Video: Zanimljivosti O čokoladi

Video: Zanimljivosti O čokoladi
Video: ZANIMLJIVOSTI O COKOLADI 2024, Rujan
Zanimljivosti O čokoladi
Zanimljivosti O čokoladi
Anonim

Čokolada je najpoželjnije slatko iskušenje za mlade i starije. Mnogi festivali i praznici posvećeni su njemu. Ovaj je mjesec u Velikoj Britaniji prošao Tjedan čokolade i iz tog su razloga britanske novine Daily Express podijelile neke zanimljivosti o čokoladi koje vjerojatno ne znate.

- Jeste li se ikad zapitali odakle dolazi riječ čokolada? Pa, ispostavilo se da to zapravo ima neke veze s astečkim xocoatlom. Pod ovim su nazivom podrazumijevali gorko piće, koje se pripremalo od zrna kakaa.

- A kad smo već kod Azteka, ne možemo ne spomenuti još jednu stvar - astečki car Montezuma II pio je pedesetak šalica čokolade dnevno.

- Nedvojbeno je jedno od najpozitivnijih obilježja čokolade to što se može uspješno dodati mnogim proizvodima. Međutim, prva osoba koja je pomislila napraviti čokoladne kolačiće bila je Ruth Wakefield (1903.-1977.), Koja je prodala Nestleov recept za 1 dolar i doživotnu zalihu čokolade.

- Riječ čokolada prvi je put zabilježena na engleskom jeziku 1604. godine u raspravi Prirodna i moralna povijest istočne i zapadne Indije.

Keksi s čipsom od čokolade
Keksi s čipsom od čokolade

- Još jedna zanimljiva činjenica je da je najveću čokoladicu na svijetu napravila tvrtka Thorntons 2011. godine. Teška je gotovo šest tona. Zamislite samo koliko je zrna kakaa bilo potrebno za to, s obzirom na to da se za pola grama čokolade koristi 400 zrna kakaa.

- Čokolada je s godinama postala predmet mnogih studija i rasprava. Međutim, 1996. godine objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da je miris čokolade imao učinak theta valova u mozgu, stvarajući osjećaj smirenosti. Možda je to razlog zašto u trenutku bijesa mnogi pribjegavaju ovoj slatkoj kušnji.

- Da, čokolada nas stvarno opija ne samo čarobnim okusom, već i sjajnom aromom. Zapravo je njegov miris toliko popularan da su belgijske poštanske službe 2013. godine lansirale ograničenu seriju maraka s mirisom čokolade.

S vremenom su ljudi pronašli razne namjene čokolade, od kojih neke uopće nisu povezane s kuhanjem. Primjer za to je krv u sceni tuširanja iz Hitchcockova filma Psycho, gdje se zapravo koristi čokoladni sirup.

Preporučeni: