Bum Lažne Organske Hrane Zbog Promjena U Zakonu O Hrani

Video: Bum Lažne Organske Hrane Zbog Promjena U Zakonu O Hrani

Video: Bum Lažne Organske Hrane Zbog Promjena U Zakonu O Hrani
Video: Upozorenje hrana 2. deo - Ruski dokumentarac 2024, Rujan
Bum Lažne Organske Hrane Zbog Promjena U Zakonu O Hrani
Bum Lažne Organske Hrane Zbog Promjena U Zakonu O Hrani
Anonim

Organska hrana postaje sve popularnija i traženija od potrošača, iako ima nešto više cijene od ostale hrane. Zbog njihove velike potražnje tržište organske hrane raste sve više i više.

To je najavila predsjednica bugarskog Udruženja organskih proizvoda Blagovesta Vasileva. Među pravim organskim proizvodima koje možemo kupiti postoji mnogo krivotvorina koje potrošače samo obmanjuju oznakama kao što su eko, organsko, organsko itd.

Jedan od glavnih razloga da tržište bude puno proizvoda za koje se tvrdi da su ekološki, ali zapravo su lažni, jest promjena tri zakona, od kojih je jedan zakon o hrani, objašnjava dr. Stoilko Apostolov. Voditelj je Zaklade za organsku poljoprivredu Bioselena.

Prije ovih promjena zahtjev je bio da se biološke, ekološke i organske oznake mogu označavati samo na proizvodima proizvedenim od certificiranih organskih tvrtki. Međutim, nažalost, ti su zahtjevi ostali samo za robu označenu kao organska.

To znači da svaki proizvođač može na svojim naljepnicama napisati da su ekološki, organski ili prirodni proizvodi, objašnjava dr. Apostolov. Industrija je zabrinuta zbog ovih promjena i inzistira na rješavanju problema kako bi se zaustavila proizvodnja i prodaja krivotvorina i ne bi zavarali potrošači.

Ekološka trgovina
Ekološka trgovina

To nije jedini problem s ovim proizvodima - proizvođači kažu da ne postoje stvarne informacije o tržištu tih proizvoda. Dr. Apostolov objašnjava da se prati samo ono što se proizvodi, ali ne i koliko se i što prodaje.

Smatra da je dobra ideja da Nacionalni zavod za statistiku prikuplja informacije o tržištu biološke stoke. Blagovesta Vasileva tvrdi da u Bugarskoj ne postoji klaonica za organske proizvode koja je certificirana za ovu djelatnost, a postoji samo jedna organska farma koja ima certifikat za uzgoj goveda.

Zbog toga ne postoji organsko meso koje se proizvodi u zemlji - životinje se mogu izvesti samo žive.

Preporučeni: