Kako Se Poznaje Kvalitetno Meso?

Video: Kako Se Poznaje Kvalitetno Meso?

Video: Kako Se Poznaje Kvalitetno Meso?
Video: kako se priprema Meso za kiseliti 2024, Rujan
Kako Se Poznaje Kvalitetno Meso?
Kako Se Poznaje Kvalitetno Meso?
Anonim

Kvalitetno meso, odnosno svježe meso, koje jamči pripremu ukusnog i zdravog jela, uvijek je prekriveno vrlo tankom korom u blijedo ružičastoj ili blijedocrvenoj boji.

Ako prstom pritisnete ovu koru, koža bi trebala ostati suha. Pri rezanju kvalitetnog mesa ne lijepi se za prste, sok od njega je proziran.

Pri rezanju boja mesa je crvena ako je govedina ili svinjetina, bijelo-ružičasta ako je govedina, smeđe-crvena ako je janjetina i ružičasto-crvena ako je svinjetina.

Svježa govedina i teletina ima bijelu masnoću, koja također može biti bež ili žućkaste boje, tvrda je i mrvi se pod pritiskom, a nije razmazana poput maslaca.

Kako se poznaje kvalitetno meso?
Kako se poznaje kvalitetno meso?

Janjeća mast je gusta i bijele boje, svinjetina je meka, blijedo ružičaste ili bijele boje. Kvalitetno meso je masnoća koja ima ugodnu aromu.

Najlakši način da utvrdite je li meso svježe je skuhati njegov mali komad. Kvalitetna aromatična juha dobiva se od kvalitetnog mesa, a na njegovoj površini plutaju krugovi masti. Takva je juha izuzetno ukusna i hranjiva.

Juha od ne baš svježeg mesa je mutna, na njenoj površini plutaju mali krugovi masti, miris je prilično neugodan. Kuhano ohlađeno meso odmah se prekriva suhom korom nakon što se izvadi iz juhe.

Meso, koje nije vrlo kvalitetno i svježe, ima tamnu kožu ili vlažnu površinu, ljepljivo je i prekriveno sluzi. Kad se reže, mračno je i prevlažno. Sok koji iz njega teče je zamućen. Mast je sivkasta, kiselo miriši ili truli.

Zamrznuto meso vrlo je teško analizirati. Ali ako je dobre kvalitete, kad se tapka, ispušta čist zvuk. Tetive su joj bijele, samo meso je ugodne boje, bez sivih područja.

Preporučeni: